Porady żywieniowe

Cholesterol dobry czy zły? Zaburzenia gospodarki lipidowej – dyslipidemie

Choroby układu krążenia są w dalszym ciągu jedną z głównych przyczyn chorobowości i zgonów na całym świecie. Rozwój cywilizacji i zmiany stylu życia, którym towarzyszą zwykle zmiany sposobu odżywiania zwiększają ryzyko zachorowania, w szczególności na chorobę niedokrwienną serca.

Czytaj więcej

Dlaczego aktywność fizyczna jest taka ważna dla utrzymania zdrowia?

Odpowiednio dobrana, duża aktywność ruchowa sprzyja rozwojowi organizmu i zachowaniu  zdrowia. Ruch rozwija mięśnie, wpływa na prawidłowy wzrost i kształt kości, rozwija układ  krążeniowo-oddechowy, podnosi sprawność i wydolność fizyczną.

Czytaj więcej

BMI – Wskaźnik masy ciała

Podstawowym sposobem oceny stanu odżywienia jest oznaczenie stosunku masy ciała do  wzrostu. Jest to tzw. wyznaczenie wskaźnika masy ciała zwanego także wskaźnikiem  Queteleta, lub BMI (ang. body mass index). Oblicza się go jako iloraz masy ciała (w  kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu.

Czytaj więcej

SŁODZIKI – ZAMIENNIKI CUKRU

Spożycie nadmiernej ilości cukru wpływa na rozwój licznych problemów zdrowotnych , dlatego warto zastosować zamienniki cukru o dużej mocy słodzącej i niskiej kaloryczności.

Czytaj więcej

Zespół jedzenia nocnego. Czy wieczorem dopada cię niepohamowany głód?

Zespół jedzenia nocnego – Night Eating Syndrom (NES), opisywany jest jako forma niespecyficznych zaburzeń odżywiania. Szacuje się, że zaburzenia tego typu występuje u 1-2% populacji ogólnej i u 8-15% osób otyłych.

Czytaj więcej

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa jest tradycyjnie zalecana w celu uzyskania redukcji masy ciała, w dość łatwy dla pacjentów  i skuteczny sposób umożliwiając ograniczenie kaloryczności posiłków i zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego.

Czytaj więcej