Porady żywieniowe
Cholesterol dobry czy zły? Zaburzenia gospodarki lipidowej – dyslipidemie
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Choroby układu krążenia są w dalszym ciągu jedną z głównych przyczyn chorobowości i zgonów na całym świecie. Rozwój cywilizacji i zmiany stylu życia, którym towarzyszą zwykle zmiany sposobu odżywiania zwiększają ryzyko zachorowania, w szczególności na chorobę niedokrwienną serca.
Dlaczego aktywność fizyczna jest taka ważna dla utrzymania zdrowia?
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Odpowiednio dobrana, duża aktywność ruchowa sprzyja rozwojowi organizmu i zachowaniu zdrowia. Ruch rozwija mięśnie, wpływa na prawidłowy wzrost i kształt kości, rozwija układ krążeniowo-oddechowy, podnosi sprawność i wydolność fizyczną.
BMI – Wskaźnik masy ciała
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Podstawowym sposobem oceny stanu odżywienia jest oznaczenie stosunku masy ciała do wzrostu. Jest to tzw. wyznaczenie wskaźnika masy ciała zwanego także wskaźnikiem Queteleta, lub BMI (ang. body mass index). Oblicza się go jako iloraz masy ciała (w kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu.
SŁODZIKI – ZAMIENNIKI CUKRU
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Spożycie nadmiernej ilości cukru wpływa na rozwój licznych problemów zdrowotnych , dlatego warto zastosować zamienniki cukru o dużej mocy słodzącej i niskiej kaloryczności.
Zespół jedzenia nocnego. Czy wieczorem dopada cię niepohamowany głód?
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Zespół jedzenia nocnego – Night Eating Syndrom (NES), opisywany jest jako forma niespecyficznych zaburzeń odżywiania. Szacuje się, że zaburzenia tego typu występuje u 1-2% populacji ogólnej i u 8-15% osób otyłych.
Dieta niskotłuszczowa
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Dieta niskotłuszczowa jest tradycyjnie zalecana w celu uzyskania redukcji masy ciała, w dość łatwy dla pacjentów i skuteczny sposób umożliwiając ograniczenie kaloryczności posiłków i zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego.