Nowoczesne leki w leczeniu cukrzycy i otyłości

W naszym gabinecie stosujemy indywidualny plan żywieniowy oraz nowoczesne leki do leczenia cukrzycy a także otyłości, podawane we wstrzyknięciach i doustnie. Są to leki z grupy agonistów receptora glukagonopodobnego typu 1 (GLP-1), które zwiększają wydzielanie insuliny i hamują uwalnianie glukagonu przez trzustkę. Hamują również opróżnianie żołądka, co przyczynia się do zmniejszenia łaknienia i utraty masy ciała oraz korzystnego działania ogólnoustrojowego. Leki te ponadto zmniejszają ilość przyjmowanych kalorii w posiłkach o ok. 18–35%, liczbę epizodów nagłego głodu, hamują apetyt na czczo i po posiłkach oraz zmniejszają ochotę na pokarmy wysokotłuszczowe.

Ubocznymi efektami tych leków mogą być: nudności, wymioty i bóle brzucha - mogące występować na początku leczenia, ale zazwyczaj ustępujące po jakimś czasie, zapalenie żołądka, choroba refluksowa przełyku, odbijanie, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych, kamica żółciowa i reakcje skórne: podrażnienie lub rumień w miejscu wstrzyknięcia, świąd lub obrzęk skóry i hipoglikemie. Rzadkim ale groźnym powikłaniem może być ostre zapalenie trzustki. Kobietom w wieku rozrodczym zaleca się stosowanie antykoncepcji nawet do 3 miesięcy po zakończeniu leczenia za względu na szkodliwe działanie na płód.

Ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie nowe leki mogą być odpowiednie dla każdej osoby z cukrzycą i otyłością. Każdy przypadek jest inny, dlatego ważne jest, aby na bieżąco konsultować się ze specjalistą. W sytuacji kiedy zostanie podjęta decyzja o włączeniu tych leków należy zapoznać pacjenta z potencjalnymi skutkami ubocznymi i monitorować stan zdrowia oraz ocenić efekty leczenia.

Efekty w postaci utraty masy ciała pojawiają się przy wyższych dawkach leków, ale niestety ich skuteczność w redukcji wagi maleje z czasem, aż do całkowitego zatrzymania chudnięcia. Stosowanie nowoczesnych leków nie zwalnia więc ze stosowania diety redukcyjnej, również po zaprzestaniu ich przyjmowania, ponieważ zazwyczaj waga stopniowo i dość szybko wraca do stanu wyjściowego.

6. Ciasteczka jaglane z warzywami

Kasza jaglana (wg. diety) , 1 jajko, 1/3 cebuli, ząbek czosnku, ¼ papryki, 1 jajko, łyżeczka oleju, sól, pieprz. Ugotuj kaszę i odstaw żeby ostygła. Cebulkę czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kaszę z warzywami i rozmąconym jajkiem i uformuj ciastka. Piecz w temperaturze 180 st C. ok 20 minut.

7. Jaglane racuchy z jagodami

Kasza jaglana (wg. diety), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 10 g, 1 jajko, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, owoce, sól, cynamon . Kaszę jaglaną przelej wrzącą wodą i ugotuj na sypko. Wymieszaj kaszę z jogurtem, żółtkiem i mąką, szczyptą soli i cynamonem. Białko ubij na pianę i dodaj do kaszy, Uformuj placuszki. Usmaż na oleju rzepakowym. Na wierzch podaj jagody lub inne drobne owoce, posyp cynamonem.

8. Omlet na jogurcie z owocami.

1 jajko, mąka pszenna pełnoziarnista (wg. diety), ¾ opakowania jogurtu naturalnego 120 g, owoce Jajko roztrzep w misce. Dodaj jogurt i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Wylej masę na patelnię i smaż ok. 3 minut,