SŁODZIKI – ZAMIENNIKI CUKRU
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Spożycie nadmiernej ilości cukru wpływa na rozwój licznych problemów zdrowotnych , dlatego warto zastosować zamienniki cukru o dużej mocy słodzącej i niskiej kaloryczności. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele sztucznych słodzików, jednak ze względu na ich metaliczny posmak i potencjalne skutki uboczne nie są one zalecane. Bezpieczne słodziki o właściwościach prozdrowotnych to na pewno stewia i erytrytol.
Czy wiesz, że… • 100g cukru – 405 kcal • 1 łyżeczka cukru (5g) – 20 kcal! Niedużo? 3 herbaty + 2 łyżeczki cukru do każdej = 120 kcal! 1 kg cukru – 4050 kcal! |
UWAGA! • 100 g miodu – 324 kcal • 1 łyżeczka miodu (12g) – 39 kcal! |
A co zamiast cukru?
Stewia (Stevia Rebaudiana ) – to roślina pochodząca z Ameryki Południowej posiadająca intensywnie słodkie liście, które wykorzystywane są do produkcji naturalnego słodzika.
Stewia, jako bezpieczny słodzik ma wiele korzystnych cech:
- Jest 300 razy słodsza od cukru;
- Można ją uprawiać samodzielnie w domu lub w ogrodzie;
- Dostępna jest także w postaci proszku i tabletek;
- Łatwo się rozpuszcza;
- Jest odporna na wysoką temperaturę, więc można ją wykorzystywać do gotowania i pieczenia;
- Nie powoduje próchnicy zębów, a dodatkowo ma na działanie przeciw próchnicze;
- Nie ulega fermentacji;
- Nie podnosi stężenia cukru we krwi (zalecana dla cukrzyków!);
- Zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny;
- Obniża ciśnienie krwi (rozszerza naczynia krwionośne);
- Ma silne działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i hamujące wzrost drożdży;
- Dzięki zawartości licznych polifenoli ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe!
Erytrytol – naturalnie występuje w wielu owocach (gruszkach, melonach, winogronach), a także w niektórych winach. Na skalę przemysłową produkowany jest z glukozy na drodze biologicznej, przy użyciu drożdży.
Cechy:
- Wartość energetyczna wynosi 0 kcal;
- Mniej słodki od cukru (sacharozy);
- Powoduje w ustach przyjemne uczucie chłodu, ale nie pozostawia metalicznego posmaku, charakterystycznego dla innych słodzików (dlatego często występuje
połączenie np. stewii z erytrytolem); - Indeks glikemiczny wynosi zero, czyli erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, może więc być stosowany przez cukrzyków;
- Termostabilny, więc można go używać do gotowania i pieczenia;
- Stosowany jest do produkcji deserów i napojów o obniżonej kaloryczności;
- Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;
- Nie wywołuje próchnicy;
Literatura:
- Bugaj B., Leszczyńska T., Pysz M. i wsp. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości stevia rebaudiana bertoni; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 3 (88), 27 – 38.
- Rywinska A., Tomaszewska L., Cybulski K., Rymowicz W. Biosynteza erytrytolu z glicerolu przez szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1-UV21 w różnych systemach hodowlanych; Acta Scientiarum Polonorum. Biotechnologia, 2013, 12, 1.
- Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F. Półsyntetyczne wypełniacze w żywności; Przem. Spoż., 2011, T. 65, nr 6, 32 – 34.