SŁODZIKI – ZAMIENNIKI CUKRU

Spożycie nadmiernej ilości cukru wpływa na rozwój licznych problemów zdrowotnych , dlatego warto zastosować zamienniki cukru o dużej mocy słodzącej i niskiej kaloryczności. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele sztucznych słodzików, jednak ze względu na ich metaliczny posmak i potencjalne skutki uboczne nie są one zalecane. Bezpieczne słodziki o właściwościach prozdrowotnych to na pewno stewia i erytrytol.

Czy wiesz, że…

• 100g cukru – 405 kcal

• 1 łyżeczka cukru (5g) – 20 kcal!

Niedużo?

3 herbaty +  2 łyżeczki cukru do każdej = 120 kcal!

1 kg cukru – 4050 kcal!

UWAGA!
 
100 g miodu – 324 kcal
 
1 łyżeczka miodu (12g) – 39 kcal!


A co zamiast cukru?

Stewia (Stevia Rebaudiana ) – to roślina pochodząca z Ameryki Południowej posiadająca intensywnie słodkie liście, które wykorzystywane są do produkcji naturalnego słodzika.
Stewia, jako bezpieczny słodzik ma wiele korzystnych cech:

  • Jest 300 razy słodsza od cukru;
  • Można ją uprawiać samodzielnie w domu lub w ogrodzie;
  • Dostępna jest także w postaci proszku i tabletek;
  • Łatwo się rozpuszcza;
  • Jest odporna na wysoką temperaturę, więc można ją wykorzystywać do gotowania i pieczenia;
  • Nie powoduje próchnicy zębów, a dodatkowo ma na działanie przeciw próchnicze;
  • Nie ulega fermentacji;
  • Nie podnosi stężenia cukru we krwi (zalecana dla cukrzyków!);
  • Zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny;
  • Obniża ciśnienie krwi (rozszerza naczynia krwionośne);
  • Ma silne działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i hamujące wzrost drożdży;
  • Dzięki zawartości licznych polifenoli ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe!

Erytrytol – naturalnie występuje w wielu owocach (gruszkach, melonach, winogronach), a także w niektórych winach. Na skalę przemysłową produkowany jest z glukozy na drodze biologicznej, przy użyciu drożdży.

Cechy:

  • Wartość energetyczna wynosi 0 kcal;
  • Mniej słodki od cukru (sacharozy);
  • Powoduje w ustach przyjemne uczucie chłodu, ale nie pozostawia metalicznego posmaku, charakterystycznego dla innych słodzików (dlatego często występuje
    połączenie np. stewii z erytrytolem);
  • Indeks glikemiczny wynosi zero, czyli erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, może więc być stosowany przez cukrzyków;
  • Termostabilny, więc można go używać do gotowania i pieczenia;
  • Stosowany jest do produkcji deserów i napojów o obniżonej kaloryczności;
  • Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;
  • Nie wywołuje próchnicy;

Literatura:

  1. Bugaj B., Leszczyńska T., Pysz M. i wsp. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości stevia rebaudiana bertoni; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 3 (88), 27 – 38.
  2. Rywinska A., Tomaszewska L., Cybulski K., Rymowicz W. Biosynteza erytrytolu z glicerolu przez szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1-UV21 w różnych systemach hodowlanych; Acta Scientiarum Polonorum. Biotechnologia, 2013, 12, 1.
  3. Świąder K.,  Waszkiewicz-Robak B.,  Świderski F. Półsyntetyczne wypełniacze w żywności; Przem. Spoż., 2011, T. 65, nr 6, 32 – 34.