Skrobia oporna
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Skrobia oporna – to skrobia i produkty jej rozpadu, które ze względu na oporność na działanie enzymów trawiennych nie są wchłaniane w jelicie cienkim człowieka, natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym, przez co stają się pożywką (prebiotykiem) dla dobrych bakterii (gł. Lactobacilus i Bifidobacterium).
Zmieniona skrobia przestaje być przyswajana a spożywanie jej dostarcza znacznie mniej kalorii. Kilka rodzajów skrobi może razem współistnieć w produktach np. podczas dojrzewania banana skrobia oporna RS2 ulega przekształceniu do regularnej, dobrze wchłanianej skrobi.
Wyróżnia się różne rodzaje skrobi opornej:
RS1 – niedostępna fizycznie dla organizmu, znajduje się w ścianach komórkowych całych lub częściowo rozdrobnionych roślin zbożowych oraz strączkowych
RS2 – skrobia surowa występująca w surowych ziemniakach, soczewicy lub niedojrzałych bananach
RS3 – skrobia retrogradowana, występująca w ziemniakach i produktach zbożowych, które gotuje się, a następnie chłodzi i spożywa (np. zimny ryż, kasza, ziemniaki, makaron) – proces ten powoduje przejście skrobi łatwostrawnej w formę oporną na działanie enzymów trawiennych. Skrobia ta również występuje w czerstwym pieczywie.
RS4 – skrobia modyfikowana, sztucznie otrzymywana i dodawana do różnorodnych produktów wysoko przetworzonych. Powstaje w wyniku modyfikacji chemicznej i pełni w nich rolę wypełniacza.
Najbardziej korzystne funkcje skrobi opornej to:
Zwiększenie masy stolca, obniżenie pH w jelicie grubym (gł. dzięki powstawaniu kwasu masłowego) – co redukuje ryzyko raka jelita grubego oraz wpływ na zmniejszenie szybkości wchłaniania glukozy, co stabilizuje jej poziom we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę (co jest istotne u cukrzyków).
Niektóre rodzaje skrobi opornej stosowane są jako wypełniacz w produkcji niskoenergetycznej żywności błonnikowej. Może ona mieć również bardzo korzystne działanie u osób odchudzających się ponieważ zwiększa objętość posiłku- dając poczucie sytości przy mniejszej ilości wchłanianych kalorii.