Czy można eliminować z diety węglowodany?

Węglowodany pokrywają zapotrzebowanie organizmu na energię w podobnym stopniu jak tłuszcze. Jednak ze względu na szczególne cechy metaboliczne to właśnie węglowodany dostarczane wraz z dietą są głównym i niezastąpionym w dłuższym okresie źródłem kalorii.

Główne cechy węglowodanów:

  1. Samowystarczalność metaboliczna organizmu w pozyskiwaniu i przetwarzaniu zawartej w nich energii
  2. Wyjątkowa zdolność do generowania energii w warunkach braku tlenu , czyli w warunkach beztlenowych i/lub hipoksji
  3. Z tego powodu węglowodany , które dostarczają glukozy, fruktozy, galaktozy są absolutnie niezbędnym i niezastąpionym metabolitem w ustroju człowieka.

W naszej diecie należy ograniczyć spożycie cukrów prostych (monosacharydów i disacharydów) dodawanych do żywności i napojów, a także cukrów naturalnie występujących w miodzie, syropach i sokach owocowych. Wiele badań naukowych wskazuje na to, że z naszej diety nie należy eliminować węglowodanów złożonych. Codzienne ich spożywanie w postaci pełnoziarnistego pieczywa, i innych produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. e American Heart Association (AHA) rekomenduje a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby 55–75% dobowego zapotrzebowania energetycznego pochodziło z węglowodanów (w tym tylko <10% z węglowodanów prostych), 10–15% z białek, a 15–30% z tłuszczów (w tym <10% z tłuszczów nasyconych). Taki skład diety zapobiega rozwojowi wielu przewlekłych chorób, w tym  m.in. cukrzycy t. 2, otyłości.

Źródło:   Cukrzyca –   pod redakcją Jacka Sieradzkiego i wsp.  Via Medica, 2015 t. 1