Składniki energetyczne pożywienia i nie tylko…

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest odpowiednia ilość energii. Źródłem energii dla człowieka jest spożywana przez niego żywność zawierająca niezbędne składniki pokarmowe, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Do składników energetycznych należą: węglowodany, tłuszcze i częściowo białka. W wyniku ich spalania tworzy się energia cieplna zwana wartością energetyczną produktów, potraw lub posiłku, którą wyraża się w kilokaloriach (kcal), najczęściej przeliczając na 100g produktu.  Różne rodzaje składników odżywczych wydzielają podczas spalania różne ilości energii:

1 g tłuszczu to 9 kcal
1 g białka to 4 kcal
1 g cukru to 4 kcal
1 g alkoholu to 7 kcal


Dlatego produkty z dużą zawartością tłuszczu są tak kaloryczne (100g masła to aż 735 kcal, a czekolada, która ma w składzie 35g tłuszczu to aż 570 kcal)!

Oprócz pożywienia źródłem energii dla naszego organizmu są również jego własne zapasy w formie tkanki tłuszczowej i glikogenu mięśniowego i wątrobowego.  Zapasy tkanki tłuszczowej tworzą się w sytuacji, gdy z pożywieniem pobierana jest większa ilość energii, niż nasz organizm potrzebuje do życia.

WZROST MASY CIAŁA:

energia pobrana z pożywienia > energia zużyta przez organizm

Aby wytworzyć w organizmie 1 kg tkanki tłuszczowej wystarczy około 7000 kcal więcej. Dodatkowa słodka bułeczka, batonik czy kilka ciasteczek dziennie  (100 kcal) zwiększą masę ciała o 5 kg w ciągu roku!