Porady żywieniowe
Insulinooporność
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Insulinooporność jest zaburzeniem polegającym na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. O rozwoju insulinooporności decyduje szereg czynników genetycznych i środowiskowych. Najważniejszą jej przyczyną jest otyłość trzewna, w której tkanka tłuszczowa znajduje się głównie w okolicy talii, wewnątrz jamy otrzewnej.
Choroba Hashimoto
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Choroba Hashimoto to najbardziej popularne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, a zarazem najczęstsza przyczyna trwałej i nieodwracalnej niedoczynności tarczycy.
Bisfenol A – jeden z czynników mogących powodować insulinooporność.
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Bisfenol A – jeden z czynników mogących powodować insulinooporność.
Składniki energetyczne pożywienia i nie tylko…
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest odpowiednia ilość energii. Źródłem energii dla człowieka jest spożywana przez niego żywność zawierająca niezbędne składniki pokarmowe, których organizm nie potrafi sam wytwarzać.
Czy można eliminować z diety węglowodany?
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Węglowodany pokrywają zapotrzebowanie organizmu na energię w podobnym stopniu jak tłuszcze. Jednak ze względu na szczególne cechy metaboliczne to właśnie węglowodany dostarczane wraz z dietą są głównym i niezastąpionym w dłuższym okresie źródłem kalorii.
Skrobia oporna
- Szczegóły
- Autor: M3dF0rm
Skrobia oporna – to skrobia i produkty jej rozpadu, które ze względu na oporność na działanie enzymów trawiennych nie są wchłaniane w jelicie cienkim człowieka, natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym, przez co stają się pożywką (prebiotykiem) dla dobrych bakterii (gł. Lactobacilus i Bifidobacterium ).