Porady żywieniowe

Insulinooporność

Insulinooporność jest zaburzeniem polegającym na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. O rozwoju insulinooporności decyduje szereg czynników genetycznych i środowiskowych. Najważniejszą jej przyczyną jest otyłość trzewna, w której tkanka tłuszczowa znajduje się głównie w okolicy talii, wewnątrz jamy otrzewnej.

Czytaj więcej

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to najbardziej popularne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, a zarazem najczęstsza przyczyna trwałej i nieodwracalnej niedoczynności tarczycy.

Czytaj więcej

Składniki energetyczne pożywienia i nie tylko…

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest odpowiednia ilość energii. Źródłem energii dla człowieka jest spożywana przez niego żywność zawierająca niezbędne składniki pokarmowe, których organizm nie potrafi sam wytwarzać.

Czytaj więcej

Czy można eliminować z diety węglowodany?

Węglowodany pokrywają zapotrzebowanie organizmu na energię w podobnym stopniu jak tłuszcze. Jednak ze względu na szczególne cechy metaboliczne to właśnie węglowodany dostarczane wraz z dietą są głównym i niezastąpionym w dłuższym okresie źródłem kalorii.

Czytaj więcej

Skrobia oporna

Skrobia oporna – to skrobia i produkty jej rozpadu, które ze względu na oporność na działanie enzymów trawiennych nie są wchłaniane w jelicie cienkim człowieka, natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym, przez co stają się pożywką (prebiotykiem) dla dobrych bakterii (gł. Lactobacilus i Bifidobacterium ).

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.