Porady żywieniowe

Nowoczesne leki w leczeniu cukrzycy i otyłości

W naszym gabinecie stosujemy indywidualny plan żywieniowy oraz nowoczesne leki do leczenia cukrzycy a także otyłości, podawane we wstrzyknięciach i doustnie.

Czytaj więcej

Insulinooporność

Insulinooporność jest zaburzeniem polegającym na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. O rozwoju insulinooporności decyduje szereg czynników genetycznych i środowiskowych. Najważniejszą jej przyczyną jest otyłość trzewna, w której tkanka tłuszczowa znajduje się głównie w okolicy talii, wewnątrz jamy otrzewnej.

Czytaj więcej

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to najbardziej popularne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, a zarazem najczęstsza przyczyna trwałej i nieodwracalnej niedoczynności tarczycy.

Czytaj więcej

Składniki energetyczne pożywienia i nie tylko…

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest odpowiednia ilość energii. Źródłem energii dla człowieka jest spożywana przez niego żywność zawierająca niezbędne składniki pokarmowe, których organizm nie potrafi sam wytwarzać.

Czytaj więcej

Czy można eliminować z diety węglowodany?

Węglowodany pokrywają zapotrzebowanie organizmu na energię w podobnym stopniu jak tłuszcze. Jednak ze względu na szczególne cechy metaboliczne to właśnie węglowodany dostarczane wraz z dietą są głównym i niezastąpionym w dłuższym okresie źródłem kalorii.

Czytaj więcej