Kraków odchudzanie - Medform
- sprawdź co słychać na naszym profilu

Rejestracja telefoniczna: w godzinach 9.00-18.00
+48 661 126 500

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy ciążowej

Kobieta w ciąży chorująca na cukrzycę powinna spożywać posiłki częściej, ale powinny one być  mniejsze objętościowo. Zazwyczaj jest to 5 podstawowych posiłków dziennie i  do tego lekkie przekąski.

Należy przestrzegać odpowiednio pór posiłków, dbając o to, by odstępy między nimi wynosiły od 3 do 4 godzin. Pierwsze śniadanie powinno być zjadane w ciągu 1 godziny od obudzenia się,  natomiast kolacja nie wcześniej niż 2-3 godziny przed pójściem spać.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2018 roku dieta kobiety ciężarnej borykającej się z cukrzycą powinna dostarczać odpowiednich składników.

40-50%  energii w diecie kobiety ciężarnej powinno pochodzić z węglowodanów złożonych,  przede wszystkim o niskim indeksie glikemicznym. Powinno to być ciemne pieczywo, kasze i razowe makarony.

W celu obniżenia indeksu glikemicznego niektórych produktów można stosować tzw. skrobię oporną. Schładzanie np. ziemniaków, makaronu, płatków i ryżu powoduje że skrobia ulega retrogradacji i jej część nie podlega działaniu enzymów trawiennych i nie jest wchłaniana!

Podstawowe ograniczenie dotyczy węglowodanów prostych (jedno i dwucukrów), których spożywanie chora powinna zmniejszyć do minimum! Zaleca się ograniczenie cukrów dodanych i tak zwanych free sugars, których źródłem są przede wszystkim słodycze, cukier, miód, soki i napoje owocowe i gazowane. Ograniczyć należy także: fruktozę pochodzącą z owoców, syrop fruktozowo-glukozowy obecny w napojach  słodyczach i dżemach a także bardzo dojrzałe owoce!

Należy pamiętać o spożywaniu warzyw z dużą zawartością błonnika pokarmowego (seler,  brokuł, kalafior, rzodkiew, sałata, pomidor).

30%  energii u kobiety z cukrzycą ciążową powinno pochodzić z białka (1,3g/kg m.c.). Źródłem białka w diecie ciężarnej może być mięso (drób, wołowina), ryby, chudy nabiał, jaja, a także nasiona roślin strączkowych (jeżeli są dobrze tolerowane).

20-30% energii powinno pochodzić z tłuszczów.

Przede wszystkim powinny to być tłuszcze jednonienasycone (znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach laskowych, migdałach), w mniejszym stopniu wielonienasycone (olej słonecznikowy, olej lniany, tłuste ryby). Ograniczeniu powinny ulec tłuszcze nasycone i tłuszcze trans znajdujące się w maśle, smalcu, utwardzanych margarynach, ciastach, ciasteczkach, słodyczach, a także w tłustych mięsach i wędlinach.

Średnie dobowe zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety z prawidłową masą ciała wynosi około 30 kcal na kilogram należnej masy ciała, czyli około 1500-2400 kcal. Kobiety z nadmierną masą ciała powinny przyjmować 25-30 kcal na kilogram masy ciała.

Należy z wielką uwagą kontrolować wzrost masy ciała w ciąży, gdyż zbyt duży przyrost związany jest z nadmiernym wzrastaniem płodu! Zalecany przyrost masy ciała to średnio 8-12 kg, w zależności od wyjściowego BMI (od ok. 7 kg dla BMI > 29,0 kg/m2 do 18 kg dla BMI < 19,8 kg/m2).

W ciąży dozwolone jest stosowanie środków słodzących (np. stewia, erytrytol), z wyjątkiem sacharyny, która przechodzi przez łożysko, a jej wpływ na płód nie jest do końca poznany.

Zalecana jest także suplementacja kwasem foliowym (min. 0,4 mg/d), która powinna być wdrożona już w okresie planowania ciąży, przez okres co najmniej 6 tygodni przed zajściem w ciążę do 12 tygodnia ciąży.

 

Tabela 23.2. Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wyników 75 g OGTT według IADPSG 2010 i WHO 2013 (zalecenia PTD 2018)

Czas wykonania oznaczenia Stężenie glukozy w osoczu [mg/dl] Stężenie glukozy w osoczu [mmol/l]
Na czczo 92–1255,1–6,9
60. minuta ≥ 180≥ 10,0
120. minuta 153–1998,5–11,0

Źródła:

  1. Prakt.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2018, tom 4, nr 1.
  2. Schoenaker d.a.j.m., Mishra g.d., Callaway l.k., Soedamah-muthu s.s.: The role of energy, nutrients, foods, and dietary patterns in the development of gestational diabetes mellitus: a systematic review of observational studies. Diabetes care 2016; 39: 16–23
  3. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017
  4. Gogola c. i wsp. Opieka nad kobietą ciężarną z cukrzycą. Problemy Pielęgniarstwa, 2010, 18.3: 348-352
O Autorze

Leave a Reply

*

captcha *