- sprawdź co słychać na naszym profilu

Rejestracja telefoniczna: w godzinach 8.00-19.00
medform.rejestracja@gmail.com
+48 661 126 500

Leczenie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek

Leczenie nerek

W przewlekłej chorobie nerek, niezależnie od jej pierwotnej przyczyny, obserwuje się stopniowo postępujący spadek ich czynności  wydalniczej. Przez dłuższy czas pacjent nie odczuwa objawów związanych z niewydolnością nerek a jedynie z chorobą zasadniczą (cukrzyca, nadciśnienie, niewydolność serca itd.), natomiast nieprawidłową pracę nerek można wykazać  jedynie w badaniach laboratoryjnych. Objawy zaawansowanej niewydolności nerek takie jak: nudności, wymioty, zaburzenia świadomości, uporczywy świąd skóry, obrzęki i inne pojawiają się z reguły późno i świadczą o konieczności pilnego wdrożenia leczenia nerkozastępczego (dializa lub przeszczep nerki).  W przypadkach takich chorób, jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze bardzo istotne jest systematyczne leczenie choroby pierwotnej, co spowalnia uszkodzenie nerek.  Aby w miarę możliwości ograniczyć szkody związane z niewydolnością nerek bardzo ważne jest odpowiednie żywienie pacjenta.

W miarę postępu uszkodzenia nerek dochodzi do nagromadzenia w organizmie licznych szkodliwych produktów przemiany materii, głównie pochodzących z białek (zarówno tych dostarczanych z pokarmami, jak i wchodzących w skład naszego ciała). Produkty te, nazywane „toksynami mocznicowymi”, są w dużej mierze odpowiedzialne za wystąpienie objawów uszkodzenia nerek o których wspominaliśmy powyżej. Aby ograniczyć nasilenie tych symptomów i spowolnić postęp choroby należy u chorych z zaawansowanymi chorobami nerek ograniczyć spożycie białka. O momencie wprowadzenia takich zmian w diecie zawsze decydować powinien lekarz specjalista, gdyż zbyt wczesne zastosowanie diety niskobiałkowej nie tylko nie przynosi korzyści, ale może wręcz doprowadzić do groźnego w skutkach wyniszczenia organizmu pacjenta. W okresie zaawansowanej niedomogi nerek podajemy około 0,6 grama białka na kilogram masy ciała na dobę (dieta zdrowego człowieka zawiera przeciętnie 1 do 1,2 g białka/kg/dobę). Podajemy zwykle łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, twaróg i białko jaj) dostosowując jednocześnie podaż kalorii tak, aby białko było jak najlepiej wchłaniane. Oczywiście wymaga to nadzoru dietetyka i specjalisty nefrologa. Odpowiednio dobrana dieta może spowolnić postęp uszkodzenia nerek, opóźnić moment rozpoczęcia leczenia dializami i ograniczyć szkody spowodowane długotrwałą chorobą. Z uwagi na znacząca poprawę dostępności leczenia nerkozastępczego diety bardzo ubogobiałkowe (dieta ziemniaczana lub ryżowa) mają obecnie znaczenie niemal wyłącznie historyczne.

Bardzo istotne jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Do pewnego stopnia niedostateczną  wydolność  nerek możemy wyrównywać zwiększoną objętością dobową moczu („ilość w miejsce jakości”), co wymaga wypijania większych ilości wody (zwykle ponad 2,5 litra dziennie) a nierzadko jednoczesnego stosowania leków moczopędnych. Oczywiście takie leczenie również wymaga stałego nadzoru lekarza i dietetyka.

Dieta odgrywa również istotną rolę w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej. Aby dobrać odpowiednią dietę należy ustalić uprzednio skład chemiczny kamieni tworzących się w układzie moczowym  (mogą to być złogi zbudowane z kryształów szczawianu wapnia, kwasu moczowego, cystyny i innych substancji chemicznych). Odpowiedna dieta ma na celu ograniczenie wydalania z moczem związków będących składnikami budulcowymi kamieni oraz wywołanie takich zmian właściwości moczu, aby ograniczyć ryzyko powstawania złogów. Bardzo ważne jest wypijanie dużej ilości płynów nie tylko w okresie nasilenia dolegliwości wywołanych kamicą, ale również w okresach bezobjawowych, aby wypłukiwać stale z dróg moczowych drobne kryształki minerałów i nie dopuszczać do ich łączenia w duże kamienie.

Powszechnie wiadomo, że nadmiar soli kuchennej szkodzi zdrowiu. Produkty przetworzone, które kupujemy w sklepach, zawierają zwykle duże ilości soli tak, że dodatkowe dosalanie pokarmów w zasadzie nie jest konieczne. Nadmiar soli (a konkretnie sodu stanowiącego jej składnik) powoduje konieczność zatrzymania przez nerki większej ilości wody w organizmie, aby utrzymać stężenie tego pierwiastka w granicach normy, co z kolei powoduje wzrost objętości płynów (krwi i chłonki) a to przekłada się (oczywiście w pewnym uproszczeniu) na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny więc unikać dosalania potraw. Można zastąpić sól kuchenną tzw. solą dietetyczną, zawierająca chlorek potasu, ale wcześniej należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ przy zaawansowanym uszkodzeniu nerek oraz przy zażywaniu niektórych leków nadmiar potasu w diecie może być niebezpieczny dla zdrowia a nawet życia. Z drugiej strony nadmierne ograniczenie soli w diecie osób zażywających przewlekle leki moczopędne może prowadzić do nadmiernego zubożenia organizmu w sód, co również jest niekorzystne. Między innymi dlatego bardzo istotne jest wykonywania u tych pacjentów regularnych badań laboratoryjnych oraz systematyczne konsultacje lekarsko-dietetyczne.

MEDFORM - LECZENIE NEREK Kraków 30-363 ul. Szafrana 5D/25,
Rejestracja: w godzinach 8.00-19.00
medform.rejestracja@gmail.com
+48 661 126 500
O Autorze

Leave a Reply

*

captcha *